Choď na obsah Choď na menu

Zápis

27. 2. 2020

 

letak-2.pngMusím dieťa zapísať do školy?

Každý rodič, resp. zákonný zástupca s trvalým pobytom na území SR je povinný prihlásiť dieťa, ktoré dovŕši do 31. 8. 2020 šiesty rok života do prvej triedy základnej školy. Od povinnej školskej dochádzky nemožno nikoho oslobodiť. Neprihlásenie dieťaťa sa považuje za priestupok, za ktorý možno uložiť pokutu do výšky 331,94 €.

Musím zapísať dieťa v mieste trvalého bydliska?

Nie, na žiadosť zákonného zástupcu dieťaťa a so súhlasom riaditeľa školy, môže žiak plniť povinnú školskú dochádzku aj v základnej škole mimo svojho školského obvodu, teda mimo svojho trvalého bydliska. Rodič teda môže svoje dieťaťa zapísať aj na niekoľko škôl a po zápise sa rozhodnúť pre jednu z nich. Školský zákon 245/2008 Z.z. rodičom nezakazuje zapísať dieťa do viacerých škôl.Dôležité je, dostaviť sa v stanovenom dátume k riadnemu zápisu na vami vybranú základnú školu.

Je možné ísť s dieťaťom na zápis na viaceré školy?

Áno, v prípade, že ste dieťa zapísali na viac základných škôl a po prijatí viete kam nenastúpite, mali by ste vaše rozhodnutie oznámiť týmto školám .

Čo potrebujem doniesť na zápis?

- zákonný zástupca musí prísť spolu s dieťaťom,

- doniesť si občiansky preukaz,

- rodný list dieťaťa.

Čo sa bude diať na zápise?

- budú sa vyžadovať základné údaje o dieťati,
- záujem o prihlásenie sa na povinne voliteľný predmet náboženská výchova alebo etická výchova
- učitelia zisťujú ako sú pripravené deti na školu (overujú si základné schopnosti detí, napr. či poznajú farby, základné geometrické tvary, základné počty či sa dokážu podpísať...),
- v neprítomnosti rodiča sa učitelia snažia zistiť, aké sú deti samostatné.
 

Kedy sa bude konať zápis?

Každá škola si určí vlastný dátum zápisu. Ten náš je 2.apríla 2020 o 13:00 hod. a 3.apríla 2020 o 17:00 hod.